Wat is WordPress?

29

December 2019

Wij werken uitsluitend met WordPress. Wat dit precies is, wat de voordelen ervan zijn voor jou, de typische eigenschappen van elke WordPress website, en meer, ontdek je in dit blogbericht.

Laten we beginnen met een basisdefinitie van WordPress.

WordPress is een CMS (Content Management System). Het staat mensen toe om op een visuele manier gegevens op het internet te publiceren; een website te maken. De allereerste versie werd gelanceerd in 2003. Toen waren de meeste websites nog traditioneel en statisch. Ze gebruikten hiervoor HTML. Geen zorgen als dit nog als Chinees klinkt voor je, ik geef je zo meteen meer uitleg hierover.

“Dankzij WordPress zijn professionele websites veel toegankelijker geworden voor alle bedrijven. Ook met een klein budget, kan je complexe websites laten ontwikkelen.”

CMS vs. HTML

Het is belangrijk om te weten dat zo goed als elke website is gebouwd met behulp van de coderingstalen HTML en CSS (Cascading Style Sheets). Echter, er is een groot verschil tussen websites die gebouwd zijn door van niks te starten en de volledige website te “schrijven” (coderen) met behulp van HTML, en websites die gebouwd zijn op basis van een CMS.

Bij een CMS kan namelijk gebruik gemaakt worden van bestaande templates, alles kan visueel aangepast worden en zelfs zonder kennis over deze coderingstalen, kan je professionele websites bouwen.

Vandaag, zijn veruit de meeste websites gebaseerd op een CMS. In tegenstelling tot HTML, is dit namelijk niet statisch, maar dynamisch. Dat betekent dat deze websites gemakkelijk kunnen gewijzigd worden. Er kan eenvoudig inhoud toegevoegd worden. Dat is wellicht ook de voornaamste reden dat WordPress gestart is als blogsoftware, waarbij de home pagina altijd je laatste blogberichten liet zien. Ondertussen ligt WordPress aan de basis van meer dan 40% van alle websites, dat komt neer op meer dan 700 miljoen websites.

Zeer indrukwekkend is dat WordPress aan de basis ligt van meer dan 30% van zowel de top 10 000, top 100 000 als top 1 miljoen meest bezochte websites. Niet langer, dient het dus voornamelijk voor blogwebsites. Alle bedrijven, groot  (zelfs die in de Fortune 500 aanwezig zijn) en klein, kunnen van de vele voordelen genieten die verbonden zijn aan deze CMS.

Enkele eigenschappen, begrippen en weetjes van WordPress

Om beter te begrijpen hoe WordPress (in het kort, WP) werkt, vind je hieronder een opsomming van enkele belangrijke eigenschappen en termen die direct verband houden met WordPress.

  • Programmeertaal: PHP (maar je hebt hier geen kennis van nodig).
  • Alle content wordt opgeslagen in een database. Deze moet onderhouden worden om in topconditie te blijven.
  • Elke WordPress website is gebaseerd op een “Theme“, deze bepaalt meestal voor een groot deel de look and feel ervan. Zeker wanneer je geen technische kennis hebt. Er zijn veel gratis themes. Deze hebben echter slechts beperkte functionaliteiten. Daarover zo meteen meer. Er zijn echter ook premium themes. Let op wanneer je een theme kiest dat niet regelmatig geüpdatet wordt. Dan riskeer je namelijk dat je in de toekomst problemen zou krijgen.
  • Heel kenmerkend voor WordPress is de mogelijkheid om allerlei functionaliteiten toe te voegen met behulp van zogenaamde “plugins“. Dit geeft de mogelijkheid om, zonder technische kennis, allerlei elementen aan je website toe te voegen. Zo werken e-commerce websites bijvoorbeeld op de plugin “WooCommerce”. Er zijn ook plugins die de snelheid van een website verbeteren, de veiligheid verhogen, enz. Er zijn meer dan 50 000 plugins, het is echter een kunst om het kaf van het koren te scheiden. Heel wat plugins zijn “verlaten”, dat betekent dat de developer deze niet meer updatet. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee en kan in sommige gevallen leiden tot het breken van de volledige website. Wij werken daarom bijna uitsluitend met Premium (betalende) plugins die goed onderhouden worden en een uitmuntende klantenservice bieden. Zo kunnen wij steeds een optimaal werkende website garanderen.
  • Naast plugins, kan je ook “widgets” toevoegen aan de website. Deze kunnen aan de linker- of rechterkant geplaatst worden of in de footer van de website (helemaal onderaan). Hiermee kunnen functionaliteiten zoals een zoekbalk, blogarchief, inschrijfformulier,… worden toegevoegd.
  • WordPress is open source en gratis. Iedereen kan de nieuwste versie downloaden en vervolgens vrij gebruiken. Origineel werd het ontwikkeld door slechts twee personen. Ondertussen werken wereldwijd honderden developers dagelijks aan het verbeteren ervan.
  • WordPress wordt absoluut niet alleen door kleine bedrijven gebruikt. Ook grote namen zoals BBC America, Bloomberg Professional, Sony Music, Microsoft News, The Walt Disney Company, Facebook Newsroom, Vogue, The Rolling Stones, Toyota Motors Brasil, Usain Bolt, Katy Perry, New York Post en The White House hebben een WordPress website.

Voordelen van WordPress

Kiezen voor WordPress biedt heel wat voordelen voor jouw professionele website. Het is niet voor niks dat wij uitsluitend hiermee werken, alsook heel wat andere grote bedrijven. Hieronder vind je een overzicht van de 10 belangrijkste voordelen en redenen om voor WordPress te kiezen.

1. Zeer flexibel

Wat voor website je ook wilt, met het juiste theme, kan je eender welke website ontwikkelen met behulp van WordPress. Voeg daaraan kennis over CSS toe en het slim gebruikmaken van Premium plugins, en je hebt het best mogelijke totaalpakket.

2. Betrouwbaar

WordPress is het populairste CMS, het ligt aan de basis van meer dan 30% van ALLE websites op het internet. Dat is enorm. Dit betekent ook dat het niet zomaar zal verdwijnen. Je investering is dus veilig voor de lange termijn. Bovendien worden ook steeds meer beveiligingsupdates toegevoegd. Wijzelf hebben onze eigen plugin, die ervoor zorgt dat je website uitermate veilig wordt, namelijk PRO OMNIA Security. Bovendien voegen maken we daarnaast nog specifieke aanpassingen. Kies je ervoor om met ons samen te werken, dan ben je er dus zeker van dat jouw website steeds maximaal beveiligd is tegen hackers, malware en andere online risico’s.

3. Veel sneller en goedkoper in ontwikkeling

Je hoeft niet langer vele duizenden euro’s te besteden om een professionele website te laten ontwikkelen. Een one-page website (één pagina met alle informatie) heb je bij ons voor minder dan 1 000 euro. Voor minder dan 1 500 euro, kan je bij ons de website van je dromen laten ontwikkelen. Met maximale transparantie, geen (onaangename) verrassingen, tot 15 pagina’s inbegrepen, volledig responsive webdesign en nog veel meer.

4. Eenvoudig en goedkoop om te updaten/wijzigen

Niet enkel het ontwikkelen van de website is goedkoper dankzij WordPress. Ook het onderhouden, updaten en wijzigen van je website is veel goedkoper. We hebben een aangepast Service Package ontwikkeld dat uitermate betaalbaar is, en waarin alles is inbegrepen wat je nodig hebt op jaarbasis om je website in topconditie te houden. Ook wijzigingen in de inhoud van je website of het uitbouwen van een blog is perfect mogelijk én betaalbaar.

5. Iedereen kan (kleine) wijzigingen aanbrengen

Indien je dit wenst, kan jijzelf ook wijzigingen aanbrengen. Wij kunnen je dit in slechts enkele uren tijd leren. Een beetje handigheid met de PC is gewenst, maar ook wanneer je er minder goed mee overweg kan, is dit nog steeds mogelijk. Alles is visueel, en wij zorgen er steeds voor dat bepaalde functies geblokkeerd zijn, zodat je geen onbedoelde wijzigingen kan uitvoeren.

6. Ingebouwde blogmogelijkheid

WordPress is gestart als een blogplatform. Ook vandaag nog, maakt deze functionaliteit een belangrijk deel uit van elke WP website. Er is dus steeds een ingebouwde blogmogelijkheid. Als je dit wilt, kan je perfect dagelijks nieuwe blogberichten posten, zonder dat dit jou veel energie kost, of dat je tijd moet steken in het leren kennen van een ingewikkelde omgeving. Wij ontwikkelen voor jou een sjabloon dat je voor elk blogbericht kan gebruiken en volledig is aangepast aan de huisstijl van je bedrijf en het design van je website. Wij kunnen dit uiteraard ook volledig uit jouw handen nemen. Maar de mogelijkheid is er tenminste om het zelf te doen, indien je dit wenst.

7. Optimaal voor e-commerce

Dankzij de WooCommerce plugin, worden alle aspecten die verbonden zijn aan een e-commerce website direct toegevoegd aan jouw website. Vervolgens verfijnen wij dit met behulp van slechts één Premium plugin. Met een minimale kost, heb je dan een volledig functionele webshop die voor jou heel wat extra omzet kan genereren.

8. Beter voor SEO

Door de manier waarop WordPress websites opgebouwd zijn, het feit dat ze vaak wijzigen en er plugins bestaan die volledig gericht zijn op het optimaliseren van SEO, bieden WordPress sites ook hier een groot voordeel. Deze sites staan hoger in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines dan statische HTML websites.

9. Responsive webdesign

Responsive webdesign betekent kortweg dat een website er goed uitziet op alle platformen: kleine laptops, grote monitors, tablets, smartphones,… De website past zich automatisch aan aan het formaat van het scherm. Dit is enorm belangrijk voor de ervaring van de bezoeker. Bovendien ranken websites vandaag nog zelden hoog in zoekmachines wanneer deze niet “mobile friendly” zijn. Dit is dan ook één van de garanties die wij geven met ons CUSTOM (MINI) WEB Package.

10. Ongelimiteerde mogelijkheden (dankzij o.a. plugins)

Zoals eerder besproken, bestaan er vele duizenden plugins om functionaliteiten toe te voegen aan jouw WordPress website. De kans is dan ook zeer klein dat je een verzoek hebt dat niet mogelijk is om te verwezenlijken. Indien er nog geen plugin bestaat, maar je maakt wel gebruik van een goed, (bij voorkeur) Premium theme, dan is er gegarandeerd iemand die jou kan helpen om dit alsnog te doen.

Hoe kan OMNIGO Business jou helpen?

Met ons OMNIGO Web Agency Luik zijn we gespecialiseerd in het bouwen van WordPress websites, die volledig aangepast zijn aan de wensen van de klant. Het is onze missie om zo veel mogelijk bedrijven te helpen groeien dankzij hun door ons ontwikkelde website en volledig uitgewerkte bedrijfsstrategie met stap-voor-stap begeleiding naar vrij ondernemen.

Op onze Portfolio pagina, vind je een overzicht van al onze afgewerkte projecten (degene die nog in ontwikkeling zijn, staan hier nog niet tussen). Dit kan je een beeld geven van wat we kunnen, maar is absoluut geen beperking. Ook indien je wensen hebt die volledig afwijken van wat we tot nu toe hebben gedaan, kunnen we jou helpen.

Zoals je in dit blogbericht hebt geleerd, is het mogelijk om elke soort website te ontwikkelen met behulp van WordPress, het juiste theme en plugins. Hier voegen we onze expertise en ervaring aan toe, zodat jij je nergens zorgen om hoeft te maken.

Je kan ons steeds vrijblijvend contacteren met je vragen en voor een eerste gratis, vrijblijvend kennismakingsgespek. Ik kijk er alvast naar uit om aan jouw project te werken.

  • 50% 50%

Je bent er bijna!

Dé gids naar een leven vol mogelijkheden.

4 sleutels naar 360° vrijheid
  • 50% 50%

Je bent er bijna!

Jouw toegang tot 7 gratis Zielsbrieven

Zielsbrieven